Gratis bezorging vanaf 99,-
Advies op maat
Groot assortiment
0
Categorieën
0

Railverlichting

Railverlichting is een goede, efficiënte en vooral mooie manier om uw ruimte goed te verlichten. Voordat u railverlichting wilt gaan aanschaffen is het belangrijk dat u zich eerst verdiept in de mogelijkheden van railverlichting. Het grootste voordeel van railverlichting is dat u maar één stroompunt nodig heeft om meerdere lampen aan te kunnen sluiten. Voordat u de railverlichting aanschaft, leggen onze specialisten u graag de mogelijkheden uit. Mocht u weten welke railverlichting u wilt, dan kunt u hieronder direct naar de juiste categorie.

railslv_1.jpg

railtrio_2.jpg

railslv_3.jpg

 

 

 

 

 

Railverlichting fases

Als u op zoek gaat naar railverlichting voor in uw woonkamer, keuken, slaapkamer of kantoor, dan komt u er al snel achter dat er verschillende fases te krijgen zijn voor railverlichting. De meest voorkomende fases, zijn 1-fase railverlichting, 2-fase railverlichting en 3-fase railverlichting. Maar wat verschillen deze fases van elkaar, en welke fase is voor uw situatie de beste? We leggen het graag aan u uit!

Dwarsdoorsnede-van-1-fase-spanningsrail.png

1-fase railverlichting: met 1-fase railverlichting loopt er 1 aan de ene kant de nul geleiding en aan de andere kant de fase geleiding. U gebruikt 1-fase railverlichting als u alle lampen die op de rail worden aangesloten in één keer wilt schakelen. De voeding van een 1-fase rail kunt u direct op de bekabeling uit het plafond aansluiten.

Dwarsdoorsnede-van-2-fase-spanningsrail.png2-fase railverlichting: bij 2-fase railverlichting heeft u dezelfde situatie als bij 1-fase railverlichting, alleen heeft u een fase geleiding extra. Dit betekent dat u beide fase geleidingen op twee verschillende fase draden en dus op twee verschillende schakelaars aan kunt aansluiten. Bij het aansluiten van de lampen op de railverlichting kunt u op de lamp zelf instellen of deze op de ene fase geleiding moet of op de andere. Hierdoor kunt u de gewenste lampen apart van elkaar schakelen. U kunt bijvoorbeeld 2 hanglampen boven een tafel op de 1e fase geleiding aansluiten en de spots op de 2e fase geleiding. Hierdoor kunt u de 2 hanglampen en de spots apart van elkaar schakelen. Wel zo handig!

Dwarsdoorsnede-van-3-fase-spanningsrail.jpg3-fase railverlichting: bij 3-fase railverlichting heeft u dezelfde situatie als bij 2-fase railverlichting, alleen heeft u nog een fase geleiding extra. Dit betekent dat u drie fase geleidingen op drie verschillende fase draden en dus op drie verschillende schakelaars kunt aansluiten. Bij het aansluiten van de lampen op de railverlichting kunt u op de lamp instellen op welke van de drie fase geleidingen de lamp aangesloten moet worden. Hierdoor kunt u de gewenste lampen apart van elkaar schakelen. Uiteraard kunt u achteraf de fase van een lamp nog wijzigen. U kunt bijvoorbeeld 2 hanglampen boven een tafel op de 1e fase aansluiting aansluiten, de spots boven het zitgedeelte op de 2e fase en de spots bij het schilderij aansluiten op de 3e fase. Hierdoor kunt u de 2 hanglampen en de spots apart van elkaar schakelen. Hierdoor bent u extra flexibel met maar 1 aansluitpunt aan het plafond. Bij de keuze voor een 3-fase spanningsrail is het wel belangrijk dat er uiteindelijk een 5-aderige kabel aangesloten wordt op de voeding.

 

Railverlichting accessoires

De railverlichting van de merken die LampenTotaal verkoopt maakt u extra flexibel met verschillende accessoires. Het kan heel goed voorkomen dat u niet 1 rechte stuk rail wilt, maar dat u bijvoorbeeld ook een bocht om wilt, of een aftakking wilt maken. Voordat u alle accessoires gaat bestellen, is het belangrijk een tekening te maken van hoe de rail precies door uw ruimte gaat lopen. Dit is niet alleen belangrijk om te bepalen welke accessoires u precies nodig heeft, maar er is nog een belangrijk aspect, namelijk de kant van de aarde geleiding.

Op het moment dat u bochten of aftakkingen wilt gaan maken is het belangrijk te kijken aan welke kant van de railverlichting de aarde geleiding zit. Zodra er een aftakking of bocht in uw railsysteem komt, komt de aarde geleiding aan de binnenkant of aan de buitenkant van deze bocht of aftakking. Zo lijken de 143050 en de 143060 qua uiterlijk erg op elkaar, maar verschilt de kant waar de fase zit. Afhankelijk van hoe uw spanningrail gemonteerd is, heeft u L-verbinder met aarde binnen of aarde buiten nodig. Door dit met een tekening goed in kaart te brengen, voorkomt u dat u de verkeerde accessoires bestelt. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van tekeningen hoe de railverlichting in de ruimte kan worden aangebracht. Overigens staat bij ieder artikel op onze website waar de kant van de aarde een rol speelt en een tekening bij aan welke kant de aarde zit.

 

 

Overige rail accessoires

Pendel adapter

Naast belangrijke accessoires zijn er ook accessoires om uw railsysteem nog meer naar uw eigen hand te zetten. Het kan namelijk voorkomen dat de armaturen die in het assortiment van de door u gekozen railverlichting niet helemaal in uw ruimte past. Hierdoor hebben de meeste railsystemen ook een pendel adapter. Deze pendel adapter zorgt ervoor dat u ieder gewenste hanglamp op het railsysteem aan kunt sluiten. Zo kunt u uw railverlichting industrieel maken, maar ook landelijk of erg strak. Een voorbeeld van zo'n pendel adapter is de 143120 van SLV. Let wel op, deze is alleen geschikt voor het 1-fase railsysteem van SLV. Heeft u een andere fase of een ander merk railverlichting, dan heeft u van dat assortiment de pendeladapter nodig. 

Railcover

Doordat u de lampen op ieder gewenste plek kunt monteren, is de rail aan de onderkant open. Om deze dicht te krijgen zijn er railcovers te krijgen. Voor iedere kleur rail is er wel de juiste kleur te bestellen. U klikt de railcover eenvoudig in de rail om de opening zo netjes af te dekken.

Ophanging

Een andere accessoire is een ophanging. Met de ophanging komt de rail niet direct tegen het plafond aan, maar iets van het plafond af. Zie hieronder voor een afbeelding hoe dat eruit om te zien. U kunt bij de betreffende fase kiezen voor korte of lange ophanging en in welke kleur u deze zou willen.

Voorbeeld ophanging railsysteem

Korte veelgestelde vragen over railverlichting

Welke fases railverlichting zijn er?

Voornamelijk wordt er gebruik gemaakt van 1-fase railverlichting2-fase railverlichting of 3-fase railverlichting.

Welke fase heb ik nodig?

Als u alles in één keer wilt schakelen is 1-fase railverichting voldoende. Als u de lampen die aangesloten zijn op de railverlichting apart wilt schakelen, gebruikt u 2-fase railverlichting of 3-fase railverlichting.

Wat heb ik in ieder geval nodig om railverlichting aan te sluiten?

U heeft in ieder geval een voeding, een rail en een lamp nodig. Uiteraard kunt u meerdere lampen aansluiten, maar met verschillende accessoires zoals een L-verbinder of T-verbinder of een pendel adapter, maakt u uw railverlichting extra flexibel.

Welke lengtes rail zijn er te krijgen?

De rail is vaak in standaard lengtes te bestellen van 0,5, 1 of 2 meter te bestellen. Uiteraard kunt u een van de lengtes afzagen om zo op de gewenste lengte voor uw ruimte te komen. We advisereren altijd iets meer rail te bestellen dan dat u nodig heeft zodat u altijd voldoende heeft tijdens de installatie.

Zijn er kant-en-klare railverlichting sets te krijgen?

Ja, er zijn set te krijgen van railverlichting waarmee u direct aan de slag kunt. Een voorbeeld is set 1002610, waar 3 spots, 2x een één meter rail, een voeding en 2 eindkapjes geleverd worden zodat u direct aan de slag kunt.

railslv_1.jpg

railtrio_2.jpg

railslv_3.jpg