Gratis bezorging vanaf 99,-
Advies op maat
Groot assortiment
0
Categorieën
0

Lampen monteren & tips

Er zijn tal van verschillende soorten lampen te verkrijgen en ook veel verschillende manieren om ze te monteren. Hieronder zetten we een aantal montage-instructies en tips op een rij.

Montage.

Montage op onverharde ondergrond– Voor de montage van lampen op een onverharde ondergrond, kunt u gebruik maken van een montagespie. Daarvoor hebt u bijpassende bouten en moeren nodig.

Montage op verharde ondergrond– Voor montage van staande verlichting op een verharde ondergrond hebt u alleen pluggen, schroeven of bouten nodig. Let op, deze worden meestal niet meegeleverd omdat het bevestigingsmateriaal afhankelijk is van uw situatie.

Wandmontage– Bij de meeste wandlampen wordt het installatiemateriaal meegeleverd waardoor u de lamp direct kunt monteren. Houd bij plaatsing altijd rekening met het stroompunt in de muur. Als u een lamp gekozen hebt, krijgt u een afbeelding van de montageplaat te zien. Deze plaat valt over het stroompunt heen. Zo kunt u inschatten of het lichtpunt op de gewenste hoogte uitkomt.

Plafondmontage– Vaak worden hanglampen en plafonnières zonder installatiemateriaal geleverd, omdat de wijze van montage afhankelijk van uw plafond. Dat kan uit gipsplaat, maar ook uit steen, hout of tegels bestaan. Zoek op basis hiervan het juiste installatiemateriaal en het juiste gereedschap uit.

Inbouwen– Bij het inbouwen van spots dient u rekening te houden met de zaagdiameter, de diepte van de spot en de waterdichtheid. Net als bij plafondmontage, worden de installatiematerialen meestal niet meegeleverd, omdat het type plafond sterk kan verschillen. 

Tips.

Metal Coat Wash– Gebruik voor het onderhoud van aluminium en metalen lampen Metal Coat Wash. Dit middel beschermt uw lamp door een vuilafstotende laag en verlengt hiermee de levensduur.

RVS onderhoud– Veel RVS-verlichtingheeft onderhoud nodig. RVS-onderhoudsmiddel is hiervoor bij uitstek geschikt. Bij gebruik van dit middel hechten vuil en water niet aan de armatuur, wat de levensduur van het materiaal bevordert.

Gietmof – Als u uw verlichting ondergronds moet aansluiten, is het verstandig om gebruik te maken van een gietmof. Hiermee kan de lamp water- en stofdicht worden aangesloten en voorkomt u kortsluiting.

Montagespie– Staande lampen die op een onverharde ondergrond geplaatst moeten worden, kunt u eenvoudig en snel plaatsen met behulp van een montagespie. Betonstorten is dan niet nodig.

Bewegingssensor– Vrijwel alle lampen kunt u aansluiten op een bewegingssensor. Deze zorgt ervoor dat de lamp ’s avonds of ’s nachts aanspringt als u komt aanrijden of als u langsloopt. Een schakelaar is dankzij de sensor niet nodig.

Schemersensor– Buitenlampen kunnen worden aangesloten op een schemersensor. De sensor schakelt de lamp aan, als de avond valt en zet deze vanzelf weer uit als het licht wordt. De lamp brandt alleen als het nodig is en u hoeft ‘m hiertoe niet te bedienen met een schakelaar.

Terraslampen- Wilt u lampen monteren op het terras, bijvoorbeeld om een boek te kunnen lezen, zorg er dan altijd voor dat het lichtpunt boven de 1.50 meter is. Zo verlicht de lamp uw boek, maar hebt u geen hinderlijk licht als u om u heenkijkt.

Zaklampen– Staat er een speurtocht, schoolkamp of andere gelegenheid op het programma waarbij u uw zaklamp voortdurend moet gebruiken? Kies dan een zaklamp met ledverlichting. De accu of batterij wordt door LED veel minder zwaar belast en gaat daardoor veel langer mee.

Tafellampen– Monteert u een lamp boven uw eettafel? Houd er dan rekening mee dat deze uw gezichtsveld niet blokkeert. Dat voorkomt dat u om de lamp moet heenkijken. Ook kan het bij het opstaan ongemakkelijk zijn als de lamp te laag hangt.

Badkamerlampen- Houd in de badkamer rekening met de waterdichtheid van de lamp, aangeduid met de IP-waarde.De benodigde IP-waarde is afhankelijk van waar u uw lamp in de badkamer wilt plaatsten. Een lamp in de douchecabine moet vanzelfsprekend beter presteren qua waterdichtheid dan een spot boven de wasbak. Ook bij keuze voor LED, is het belangrijk rekening te houden met de lichtkleur. Kies bijvoorkeur voor een warmwitte variant, waarbij uw huid een natuurlijke kleur heeft.

Condens in uw buitenlamp?
Wellicht hebt u zich wel eens afgevraagd hoe en waarom condens ontstaat in buitenlampen. De druppeltjes aan de binnenzijde van uw lamp verschijnen als de luchtvochtigheid in de buitenomgeving verschilt van de luchtvochtigheid binnenin de lamp. U kunt hier weinig aan doen en de condens zegt niets over de waterdichtheid van uw lamp. Sterker nog, hoe waterdichter de lamp, hoe groter de kans op condensvorming.

Aanslag op RVS-lampen?
Elke buitenlamp heeft van tijd tot tijd onderhoud nodig, ook een RVS-lamp. Aanslag op uw RVS lamp kunt u het best voorkomen door regelmatige behandeling RVS-onderhoudsmiddel.De kwaliteit van het materiaal is eveneens bepalend voor de levensduur.