Gratis bezorging vanaf 99,-
Advies op maat
Groot assortiment
0
Categorieën
0

Glazen lampen

Glas is een vast materiaal. De bekendste verschijningsvorm is het kleurloze glas zoals dat voor vensterglas en drinkglazen wordt gebruikt. Dit glas bestaat voornamelijk uit de stof silica. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van glazen lampen, eventueel in combinatie met een kleuring.

Geblazen glas.

Blazers laten een bol van glas verwarmen aan het einde van een metalen buis en blazen in dit riet om het glas te laten uitzetten en aldus een bolvormig element uit glas te creëren. Naderhand rekt men deze bolvorm uit tot een cilindervorm, en snijdt men die cilinder overlangs. Dan kan men de cilinder platdrukken en heeft men een plat glasoppervlak. Deze methode wordt ook gebruikt voor de massaproductie van flessen, bokalen en lampen in geautomatiseerde glasfabrieken. Het glas wordt geblazen bij een temperatuur van 700 °C. Nadien wordt het glas in een andere oven geplaatst van 500 °C. Dit gebeurt om het glas niet te snel te laten afkoelen, waardoor het zou springen. De meeste glazen van de lichtbronnen van LampenTotaal worden gemaakt van geblazen glas.               

Getrokken glas.

Plat glasoppervlak. Men maakt een bad van gesmolten glas, plaatst een (rechte) staaf horizontaal in de vloeistof, en trekt deze staaf omhoog. Het glas is zo visceus dat deze de staaf zal meevolgen. Op deze manier wordt snel een plat glasoppervlak verkregen, hoewel dit niet perfect is. Oude ramen zijn vaak nog opgebouwd uit platen getrokken glas, dit is te zien door de zogenaamde trekstrepen: het glas is plaatselijk dikker en dunner, waardoor de ruit een vertekend beeld geeft.

Floatglas.

Deze methode werd in 1952 uitgevonden door Pilkington: men giet het gesmolten glas bovenop een bad van gesmolten tin. Het glas is lichter dan het tin, waardoor het er bovenop blijft drijven. Gesmolten metalen hebben een perfect vlak oppervlak en op deze manier is ook (de onderkant van) het glas perfect vlak. De oppervlaktespanning van het glas zelf zorgt voor een perfect gladde bovenkant. De floatglasmethode wordt vooral gebruikt voor het maken van grote glasplaten (6,0 x 3,21 m). Het wordt toegepast in een continu gietproces: aan één kant wordt het vloeibare glas op het vloeibare tin gegoten, aan de andere kant wordt de gestolde glasplaat verder afgekoeld en in gewenste afmetingen gesneden. Men kan naar wens de dikte van de glasplaat variëren tussen 0,4 en 25 mm. Momenteel wordt zo'n 90% van alle glas volgens deze methode gemaakt. De meeste glazen lampen van LampenTotaal worden gemaakt van Floatglas.

Ga op zoek naar de glazen lamp van uw keuze, of zoek binnen de lampen met glas naar inspiratie. Hieronder vindt u alle lampen van glas als materiaal, maar ook de lampen welke van een ander materiaal gemaakt zijn maar wel lijken op glas. Het materiaal en kleur worden weergegeven bij de lamp.