Gratis bezorging vanaf 99,-
Advies op maat
Groot assortiment
0
Categorieën
0

E14 Lampen fitting

De E staat voor Edison (schroefdraad die toegepast wordt bij onder andere gloeilampen en lampenfittingen). Het getal 14 geeft de diameter van de fitting in millimeters aan.

De E14 Fitting wordt samen met de E27 fitting in de meeste landen als de meest voorkomende fitting gebruikt voor 230-240 volt lampen. Bovendien wordt deze E14 fitting veel gebruikt voor schemerlampen en voor kroonluchters.

Voorganger van E14 led fitting

Door de steeds verdere ontwikkeling van de E14 lampenbol zijn er in de loop van de jaren steeds energiezuinigere lampen bij gekomen. Allereerst ontstond in de jaren ‘80’ van vorige eeuw de spaarlamp. Dit zorgde al voor veel energiebesparing.

De laatste jaren is echter de led technologie in  opmars. Voorheen bestonden er alleen maar witkleurige led’s, maar ook op dat gebied is de technologie verder gekomen. Tegenwoordig zijn er ook warm wit kleurige E14 fitting led lampenbollen te verkrijgen.

Led lampen met E14 fitting

Naast de vele ontwikkelingen voor het steeds energiezuiniger maken van de lampen, zijn er ook veel verschillende soorten en maten E14 lampenbollen ontstaan. Er zijn bijvoorbeeld gloeilampen, spaarlampen, ledlampen en ecohalogeen lampen. De daarbij horende wattages lopen dan ook zeer uiteen. Ook qua vorm kunnen de E14 fitting lampen verschillen. Er bestaan onder andere kogelvormige lampen en kaarsvormige lampen, bijvoorbeeld met een E14 led fitting. Kortom, de E14 fitting is een heel breed begrip.